Neden Check Up?


Categories :

   Kediler, çoğu zaman sahip oldukları sağlık sorunlarını, yaşları ilerlemedikçe belli etmezler. Sağlık problemleri ne kadar erken tespit edilirse iyileşme süreci o kadar hızlı ve kolay olur. Bu durumda 4 yaşından küçük kediler için en az yılda 1 kez, 4-8 yaşında kediler için altı ayda 1 kez, 8  yaş ve üzeri için 4 ayda 1 kez kapsamlı bir muayene önerilir. Düzenli Check Up yaptırarak, çocuğunuzun sağlığının korunmasına yardımcı olur ve çocuğun ömrünü uzatmak için muhtemel bir sağlık problemini zamanında tespit edebilirsiniz.

    Cheuk-Up muayenesinde ilk aşamayı Fiziksel Muayene oluşturur. Fiziksel Muayenede;

  • Genel görünümün değerlendirilmesi
    2. Yürüyüşün değerlendirilmesi
    3. Deri ve tüy tabakasının değerlendirilmesi
  • 5. Kedinin ölçümü:
  • Kilo veya kilogram cinsinden vücut ağırlığı
  • Vücut ısısı
  • Kalp atış hızı
  • Solunum hızı
  • Kapillar Dolum Süresi
  • 6. Göz, kulak, burun ve ağız boşluğunun muayenesi.
    7. Lenf düğümlerinin palpasyonu
    8. Steteskopla kalbi ve akciğerleri dinleme (oskültasyon)
    9. Karın palpasyonu 
    10. Tiroid bezlerinin 

   Fiziksel muayenin ardından teşhise yardımcı cihazlar kullanılarak daha kapsamlı bir muayene için başlanır. Bunlar;

Wood lambası iile mantar yönünden değerlendirilmesi

Videoteskop ve laringoskop ile göz, kulak ve boğazın detaylı muayenesi

Monitore ile kandaki Oksijen miktarının, Solunum sayısının, Nabzının, Tansiyonun ölçülmesi

Genel muayenin ardından analiz cihazları kullanılarak yapılan detaylı muayeneler başlar.                Bunlarda ilk Tam Kan Sayımı ( Hemogram)

kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısını gözler ve Veteriner Hekime hayvanın Viral ya da bakteriyel bir hastalığın varlığını gösterir. ayrıca kanın pıhtılaşması ile ilgili bir sorun olup olmadığı, paraziter bir enfeksiyonun varlığıyla ilgili ipucu verir. Hematokrit dediğimiz bir başka değer bize hayvanın vücut sularından kaybettiğini veya susuz kaldığını ya da şokta olduğunu gösterir. Aynı zamanda Anemi yani kansızlık durumunu gösterir.

   Biyokimyasal testler yardımı ile kanın sıvı kısmı;  karaciğer, böbrek, kalp ve kasların çalışması ile ilgili olarak ipuçları verecek olan enzim, şeker, nitrojen, mineral, protein ve kolesterol yönünden izlenir. Bu testler kan şekeri, kan üre nitrojeni, kreatinin, kalsiyum, total protein, bilirubin, alkali fosfataz, alanin aminotransferaz, kolesterol, sodyum ve potasyum seviyeleri ile ilgilidir. Bu testler, kan pıhtılaştıktan sonra çıkartılan serum kısımında incelenir.